Maak je eigen ijsthee
Wie ooit in de USA op reis ging of fan is van Amerikaanse blockbusters weet dat je op zwoele zomerdagen altijd homemade icetea geserveerd krijgt. Verfrissend, zelfgemaakt en in tegenstelling tot wat je in de supermarkt vindt, zijn het geen suikerbommen. Een ideaal drankje dus om zelf thuis te proberen.
Icetea kun je op verschillende manieren maken. Hieronder leggen we verschillende methodes uit. De koude methode duurt het langst, maar zorgt voor het allerbeste resultaat.
De koude (geduldige) methode
(5 min. bereidingstijd, 8u wachttijd)
Deze methode vergt een flinke dosis geduld. Maar het wachten wordt meer dan beloond bij de eerste slok van je zelfgemaakte icetea. Subtiel, verfrissend, verfijnd… Maak maar al een tweede lading!
Benodigdheden voor 1 liter icetea:
- 1 liter ijskoud water
- 5 à 7 g losse thee (in een thee-eitje) of 2 theebuiltjes
- ijsblokjes
- optioneel: honing, agave, esdoornsiroop naar smaak
- optioneel: vers fruit en verse kruiden
Zo doe je het
- Doe alle ingrediënten (behalve de ijsblokjes) samen in een kan en laat het mengsel een nachtje trekken in de koelkast. Zoetekauwen voegen nu ook zoetstof naar smaak toe.
- Voeg net voor je gaat serveren eventueel stukjes vers fruit (citroen, limoen, appel, frambozen…) en verse kruiden (munt, citroenmelisse, rozemarijn,…) toe en werk af met ijsblokjes.
De supersnelle (ongeduldige) methode
(5 min. bereidingstijd, 5 min. wachttijd)
Deze icetea is perfect voor acute dorstaanvallen, bij plotse hittegolven of voor mensen zonder geduld.
Benodigdheden voor 1 liter icetea:
- 250 ml bijna-kokend water (ongeveer 80°C)
- 750 ml ijskoud water
- 5 à 7 g losse thee (in een thee-eitje) of 2 theebuiltjes
- ijsblokjes
- optioneel: suiker of honing
- optioneel: vers fruit en verse kruiden
Zo doe je het
- Vul een grote kan met het bijna-kokende water. Laat de thee er 2 à 5 min. in trekken.
- Zoetekauwen voegen nu naar smaak suiker of wat honing toe.
- Haal het thee-ei of de theezakjes uit de kan en vul de kan verder af met ijskoud water en ijsblokjes.
- Voeg nu eventueel stukjes vers fruit (citroen, limoen, appel, frambozen,…) en verse kruiden (munt, citroenmelisse, rozemarijn,…) toe.
De warme methode
(5 min. bereidingstijd, 60 min. wachttijd)
Benodigdheden voor 1 liter icetea:
- 1 liter bijna-kokend water (ongeveer 80°C)
- 5 à 7 g losse thee (in een thee-eitje) of 2 theebuiltjes
- ijsblokjes
- optioneel: suiker of honing
- optioneel: vers fruit en verse kruiden
Zo doe je het
- Vul een grote kan met het bijna-kokende water. Laat de thee er 2 à 5 min. in trekken.
- Verwijder de thee uit de kan. Zoetekauwen voegen nu naar smaak suiker of wat honing toe.
- Voeg nu eventueel stukjes vers fruit (citroen, limoen, appel, frambozen,…) en verse kruiden (munt, citroenmelisse, rozemarijn,…) toe.
- Laat de icetea eerst afkoelen en zet hem daarna in de koelkast om verder af te koelen.
- Serveer de icetea met véél ijsblokjes.
Nog enkele tips
- Kies bij de koude methode voor een vloeibare zoetstof. Als je voor suiker kiest, zal die niet oplossen in de koude icetea.
- Laat de icetea bij de warme methode eerst afkoelen buiten de koelkast. Als je hete icetea in de koelkast zet, zal die wazig worden.
- Serveer de icetea in een leuke kan of een mooi glas en versier met eetbare bloemetjes, kruiden, kaneelstokjes of een leuk rietje.
- Vermijd kokend water bij de warme methode. Als het water te heet is, verbranden de theeblaadjes en wordt de thee bitter.
- Gebruik bij voorkeur geen kraanwater om icetea te maken. Kies liever voor water uit flessen of gefilterd kraanwater.
- Laat de thee lang genoeg trekken, maar niet té lang. Als de thee te lang trekt, komen de tannines en andere bittere smaken vrij. Zwarte thee en donkere oolong-theesoorten hebben 3 à 5 min. nodig. Groene, witte en lichte thee hebben al genoeg aan 2 à 3 min.
Bron: Libelle Lekker